Byrokracia a nedostatočné reformy odrádzajú súkromných investorov v EÚ

23.02.2015 Celý región

Brusel 23. februára (TASR) - Byrokracia, regulácie a nedostatočné reformy odrádzajú súkromných investorov, aby vložili svoje peniaze do projektov rozvoja infraštruktúry v Európskej únii (EÚ). Uviedol to dnes šéf Európskej investičnej banky (EIB) Werner Hoyer, ktorého citovala agentúra AP.

Hoyer vyhlásil, že keď sa spýtal potenciálnych investorov, čo im bráni zapájať sa do infraštruktúrnych projektov EÚ, odpovedali mu, že sú to regulácie a byrokracia.

EIB má poskytnúť základný kapitál novému Európskeho fondu pre strategické investície s celkovou kapacitou 315 miliárd eur, ktorý bude zase poskytovať úvery na projekty rozvoja infraštruktúry s vyšším rizikom, ako sú napríklad energetické siete alebo širokopásmový internet.

Banka a Európska komisia (EK) vložia zo svojich zdrojov do fondu 21 miliárd eur a zvyšné peniaze by mali prísť od súkromných investorov a bánk. Fond by mal začať fungovať od septembra. Hoyer ale upozornil, že základný kapitál nebude stačiť a ďalšie peniaze neprídu, ak plány na vytvorenie fondu nebudú sprevádzať aj ambiciózne reformy, a to predovšetkým rozpočtové reformy v štátoch EÚ.
 

Vyberte región